Члени

Інтерв’ю на France Info з Надімом Сааде, підприємцем і генеральним директором TechTrend, п’ять місяців опісля його поспішного від’їзду з Києва

24 лютого 2022 року, через кілька годин після перших ударів по Києву, французький підприємець Nadim Saadeh вирішив покинути столицю України разом з десятком співвітчизників-емігрантів. Вони направилися до Польщі. Їх поїздка до Варшави тривала 36 годин.

"По дорозі було важко дивитися на те, що ми бачили, сцена, яку ми не могли собі уявити. Жахливі пробки на дорогах. Люди, які йдуть пішки з рюкзаками і торбами. Українські військові колони направлялися в Київ, і це дуже засмучувало" ,- розповідає Nadim.

Компанія Nadim Saadeh - Tech Trend, що спеціалізується на електротехніки та електроустановках, працює в Україні з 2016 року. Йому довелося швидко приймати рішення за 45 хвилин, залишити квартиру, зібрати невеличку валізу, більшість з 80 співробітників залишилися вдома. Вісім із них знаходяться на фронті. В середині червня, Nadim повернувся в Київ, знову проїхавши через Польщу.
"Я повернувся 16 червня на десять днів. По-перше, щоб забрати мої особисті речі. Без тривоги або страху, навпаки, з великим ентузіазмом", - каже Nadim Saadeh.


"Коли ваше життя раптово змінюється, вам хочеться якомога швидше повернутися, повернути те, що ви втратили. По-перше, моїм колегам психологічно потрібно було побачити мене особисто. Коли поруч з вами ваш бос, який приходить, підтримує вас, каже, що ми все ще тут, і ми продовжимо. Це не просто надсилання повідомлення чи розмова по телефону. Важливо фізично бути з ними. Ми поділилися своєю точкою зору, жваво розмовляли, пішли в ресторан, випили вина та пива, трохи "повеселилися", трохи відновили свій моральний дух, і це дуже важливо. Але насправді, у мене не було ніяких тривог. Я чув сирени, і все" , - каже Nadim Saadeh.


Коли його запитали про економічний стан і майбутнє його компанії, він спочатку подумав про свої команди, з якими він спілкувався постійно щодня з самого початку війни : "Мої команди, я дійсно не залишав їх. Я ніколи не підводив їх фінансово. Тому ми продовжуємо виплачувати їм кошти до сьогоднішнього дня. З фінансової точки зору, як ми справляємося ? Ми перебудовуємося, я не здаюся відразу. Я перегортаю сторінку і йду далі. І для мене було дуже важливо якомога швидше повернутися до роботи. Правда, березень був дуже важким. Психологічно це було дуже складно, тому що у нас є свої склади поруч з Києвом. І щоранку, встаючи, я думав, що якщо коли-небудь наші склади попадуть під бомбардування, я буду бездомним. Отже, ми повернулися. Ми не збираємося працювати з нуля, але майже все, потрібно заново розбудувати, замотивувати всіх трохи попрацювати, моїх людей, які залишилися в Україні, і нові команди у Франції". - сказав Nadim Saadeh.

Київ продовжує жити
Nadim Saadeh був засмучений тим, наскільки змінилося місто Київ з початку війни: "Коли ми зараз приїжджаємо до Києва, на вулицях не так багато машин, вулиці дещо порожні. У декількох кварталах є сліди російських бомбардувань. Але люди на вулиці ходять посміхаються, розмовляють. Люди, які залишилися, насправді, вони живуть в міру своїх можливостей".


Підприємець ставить питання про повернення в Київ у майбутньому, але вагається : "Я не знаю. Сьогодні я розвиваю свій бізнес в Парижі якомога краще. Жити в Києві мені б дуже хотілося, тому що я провів два роки в цьому місті, і це були дуже гарні роки. І я хочу прийняти участь у відновленні Києві і роблю все можливе. Контактую зі своїми знайомими в Києві і зі своїми знайомими у Франції, використовую свої професійні знання, щоб почати щось будувати, щоб ми були готові до того дня, коли війна закінчиться. I будемо готові до цього, рушаймо". стверджує Nadim Saadeh.


Якщо б він був молодший, Nadim Saadeh пішов би на фронт: " Якби мені було на 20 або 25 років менше, пішов би. Зродив би, щоб підтримати країну, на яку нападають і яка бореться за нас. Коли я кажу "ми, вільні люди", це боротьба, яка стосується всіх нас і дуже важлива для мене. Ви знаєте, з першої хвилини я не наважувався покинути Київ, тому що з самого початку не вірив, що українців легко перемогти, як думали всі. Я мешкав там, я бачив людей і відчував, що у них є бажання чинити опір. По друге, i це те, що дуже особисте, і я вірю що свобода - це наркотик. Коли ви спробуєте це, ви вже не зможете без цього обійтися" , - підсумовує Nadim Saadeh.


Як підприємець, Nadim Saadeh має право і все ще чекає допомоги від французького уряду. Тим часом він щогодини відстежує ситуацію на військовому полі і обмірковує ще один приїзд в Україну у вересні.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin